winter

Over Graz

Graz is de hoofdstad van de deelstaat Stiermarken en na Wenen de grootste stad van Oostenrijk. De stad oude binnenstad is een plaatje om te zien en staat in zijn geheel op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. In 2003 was Graz de Culturele Hoofdstad van Europa en sindsdien bruist de stad van de vele culturele activiteiten. Bovendien staat Graz bekend als de ‘culinaire hoofdstad’ van Oostenrijk, wat terug te zien is in de uitstekende gastronomische adresjes en de heerlijke producten uit de eigen regio.

Ontdek alle highlights

De stad is een architecturale mix van Italiaanse renaissance en barok, maar je vindt er tevens klassieke Oostenrijkse gevels en moderne bezienswaardigheden zoals het futuristische Kunsthaus. Bezoek je Graz in de zomer, verken dan alle highlights te voet! Onmisbaar is een wandeling naar de top van de Schlossberg. Bovenop de Schlossberg staat de Uhrturm am Schlossberg, ofwel de klokkentoren die zo kenmerkend is voor de stad. Aan alle vier de zijden van de toren is een reusachtige klok bevestigd met een doorsnede van meer dan vier meter. De klokkentoren is niet alleen vanwege zijn bouwstijl, ligging bovenop een heuvel en het prachtige omliggende park een bezichtiging waard. Wie goed naar het uurwerk kijkt, ziet namelijk al snel dat er iets bijzonders aan de hand is. De wijzer voor de uren is bij deze klok namelijk langer en groter dan de wijzer voor de minuten.

Paradijs voor wijnliefhebbers

Vanaf de top van de Schlossberg geniet je van een prachtig uitzicht over de oude stad met zijn barokke architectuur, schilderachtige binnenplaatsen en kronkelende straatjes die volzitten met winkels en restaurants. Als je vanuit Graz naar het zuiden trekt, kom je terecht in een paradijs voor wijnliefhebbers. Zuid-Stiermarken is een prachtige regio met groene glooiende heuvels, wijngaarden, pittoreske dorpjes en wijntavernes. Ook staat dit gebied bekend om de pompoenpitolie, waar veel typische streekgerechten mee gemaakt worden. In west-Stiermarken domineert de Schilcher, een rosé wijn. Naast de Schilcher worden hier ook een aantal rode- en mousserende wijnen geproduceerd. De basis voor de wijnen is de unieke druivensoort, de Wildbacher-druif. 

Stedentrip Graz

Binnenkort vind je hier de scherpste deals.

Onze partners