winter

Verantwoord reizen

Lees hier hoe je bewuster op reis kan naar Graz en omgeving

Reis buiten het hoogseizoen

Er zijn meerdere manieren om een minder grote impact op de natuur te maken of om de lokale bewoners (financieel) te ondersteunen. Reis bijvoorbeeld vaker buiten het hoogseizoen. Zo kan overtoerisme voorkomen worden, wat ook bijdraagt aan een mooiere beleving van de bestemming. Verder helpt een bezoek in het laagseizoen ook lokale ondernemers, die het buiten het hoogseizoen vaak rustiger hebben.

Vlieg minder vaak, maar reis wel langer

Transport is vaak een grote bijdrager aan je CO2-uitstoot wanneer je op reis gaat. Hoe vaker je dus reist, hoe meer uitstoot je creëert. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor één lange reis in plaats van meerdere korte tripjes. Voor jezelf heeft het ook als voordeel dat je meer tijd hebt om de bestemming te ontdekken.

De langste reis die wij aanbieden op Verrassend Graz is deze 10-daagse Fly & Drive door Stiermarken.

We hebben een aantal tips voor je om je vliegreis bewust(er) te maken/te boeken. Zo maakt het bijvoorbeeld een verschil bij welke luchtvaartmaatschappij je boekt. Alle reizen die aangeboden worden op VerrassendGraz.nl maken gebruik van KLM als luchtvaartmaatschappij. Lees hier meer over verantwoord vliegen met KLM.

KLM is vooruitstrevend zijn op het gebied van duurzaamheid. Zo waren zij in januari 2021 de eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld met een commerciële vlucht waarbij het vliegtuig vloog op duurzame synthetische kerosine. Ook geven zij proactief tips hoe je als reiziger jouw voetafdruk verkleint. Een van de tips is bijvoorbeeld om minder bagage mee te nemen. Meer gewicht betekent namelijk ook een hoger brandstofverbruik. Verder is Air France-KLM vaker uitgeroepen tot leider in de luchtvaartsector bij de Dow Jones Sustainability Index. Dit is de belangrijkste indicator om te zien in hoeverre het bedrijf sociale en milieuvoorzieningen promoot.

Op de bestemming

Ben je eenmaal op de bestemming aangekomen? Dan zijn er nog een aantal dingen waarin je een bewuste keuze kan maken.

  1. Besteed lokaal: Wanneer je de mogelijkheid hebt om een aankoop te doen bij lokale ondernemers, dan raden wij dat ten zeerste aan. Je hebt hiermee een directe impact op de lokale gemeenschap en vaak komen de producten uit de streek. Enkele lokale ondernemers in Graz zijn: Kaiser Jozef Markt, Der Steirer en SunsetStar.
  2. Pas op met activiteiten met (wilde)dieren: Het laatste wat je op reis wil doen is het verstoren van de natuur en de wilde dieren die daar leven. Houd daarom altijd ruim afstand zodat de dieren niet schrikken.
  3. Ga wandelen of fietsen: Leuke activiteiten die ook nog eens geen extra uitstoot opleveren zijn wandelen en fietsen. Daarbij geeft het je de mogelijkheid om de omgeving te ontdekken op jouw eigen tempo. Mooie wandelingen die je in Stiermarken kunt maken zijn (Let op! Sommige trails zijn enkel in de zomer open):
    1. Glanzer Hoftour Hiking Trail
    2. From Glacier to Wine hike
    3. Wandel naar de Wasserklochklamm Gorge

Wat de bestemming al doet

Steiermarken is de regio met de meeste bebossing van Oostenrijk. 62% van het landoppervlak is hier begroeid met bos. Het is dan ook niet gek dat er sinds jaar en dag veel met het houd werd gedaan qua bouw en industrie. Hierdoor is al snel het belang van het behoud van de bossen doorgedrongen bij de lokale bevolking om zo nog lang op een duurzame manier de materialen uit de natuur te kunnen blijven gebruiken. Vooral op het gebied van duurzame accommodaties loopt Steiermarken voorop.

Veilig op reis

Reisadvies

De kleurcode van Oostenrijk is op dit moment groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar zijn als in Nederland. Lees op de website nederlandwereldwijd.nl alles over het reisadvies voor Oostenrijk.

Betrouwbare reisorganisatie

Kies bij het boeken van jouw reis altijd een betrouwbare reisorganisatie. Alle reisorganisaties die aangesloten zijn bij Verrassend Graz zijn ook lid van de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen). Dit houdt in dat al deze reisorganisaties de uitspraken van de Geschillencommissie Reizen respecteren en dat ze aangesloten zijn bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen.

Reis- en annuleringsverzekering

Het is verstandig om, voordat je op reis gaat, een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Het kan namelijk voorkomen dat je onverwachts hulp nodig hebt. Het is fijn als je dan kan terugvallen op je verzekering.

Onze partners