winter

Huttentocht Schladminger Höhenweg

Huttentocht, 5 dagen

Tijdens deze 5-daagse huttentocht over de Schladminger Höhenweg ontdek je talloze fraaie plekjes, met watervallen, rotsen en hoge gebergtes. Je vliegt met KLM naar Graz en vanuit daar ga je op ontdekking door de Schladminger Tauern.

De Schladminger Tauern liggen op de grens tussen Salzburgerland en Steiermarken in Oostenrijk en behoren tot de Niedere Tauern in de Oost-Alpen. Het grootste gedeelte van het gebied is uitgeroepen tot beschermd landschap. De hoogste bergtop is de Hochgolling (2.862 m). Het bekende Alpenstadje Schladming is het uitgangspunt voor deze fantastische bergwandelvakantie door dit granietgebergte.

Tip: zorg ervoor dat je goed ingelopen en geacclimatiseerd bent. De eerste dag is namelijk meteen een lange dag. Extra overnachtingen in het dal kunnen worden bijgeboekt.

Tip: niet inclusief, maar wel leuk, je kunt je huttentocht ook uitbreiden met een bezoek aan Graz!

 

Dag 1 Schladming – Hochwurzenhütte – Giglachsee Hütte/Ignaz-Mattis-Hütte – totaal: 9,5 km

Individuele heenreis naar Schladming. Trefpunt om 08.15 uur op de parkeerplaats van Planet Planai. Na de kennismaking en de uitrustingscheck rijden we met de bus van 08.50 uur naar de Gipfelbahn Hochwurzen. Vanaf hier zweven we comfortabel naar de Hochwurzenhütte (1.849 m). We volgen nu de Giglach Höhenweg via Hüttecksattel (1.744 m), Rossfeld (1.919 m), Laiterfusssattel (1.792 m), Guschen (1.982 m), Schneider (2.009 m), Hochfeld (2.189 m), Unten Schiedeck (2.200 m) en via Klammsee en Brettersee naar de Giglachsee Hütte/Ignaz-Mattis-Hütte (1.986 m). Dit is een prachtig traject met afwisselend uitzicht naar de Grossglockner in het westen en de Hochgolling in het oosten, en met in het noorden de kalkstenen zuidwand van de Dachstein. Vanwege het vele op en neer gaan van het pad, eerst via bossen, later via almen en ten slotte over kale rotsen, moet een fors hoogteverschil worden geklommen en afgedaald.

Dag 2 Ignaz-Mattis-Hütte – Landawirsee Hütte – totaal: 10 km

Langs de Unteren en Oberen Giglachsee en de Knappenseen naar de Rotmandlspitze (2.453 m). Vanaf de top dalen we via de Krukesch steil af naar de Keinprecht Hütte (1.872 m), waar we rond lunchtijd aankomen. ‘s Middags lopen we rustig via de Trockenbrotscharte (2.237 m) door naar de ca. 2 uur verder gelegen Landawirseehütte (1.985 m).

Dag 3 Landawirsee Hütte – Gollinghütte – totaal: 4,9 km

Vandaag hebben we, na alle inspanningen van de eerste 2 dagen, een voor velen welkome korte dag. We kunnen het vanmorgen dan ook rustig aan doen of starten met een wandeling rond de Landawirseen, 2 op korte afstand van de hut gelegen bergmeren.
De overgang naar via de Gollingscharte naar de gelijknamige Golling Hütte heeft een meer hoogalpien karakter dan de afgeloipen dagen. Tot vroeg in het zomerseizoen kunnen we rond de scharte ook nog met sneeuwresten geconfronteerd worden.

Dag 4 Gollinghütte – Greifenberg – Preintaler Hütte – totaal: 7,7 km 

Vanuit de Gollinghütte (1.651 m) gaat het via een steil, maar veilig pad omhoog naar de top van de Greifenberg (2.618 m).  Na een klim van ruim 1.000 hoogtemeters en drie wandeluren kan er een vroege lunch worden genuttigd op de top van de berg bij het kruis. Hier heb je een schitterend uitzicht in alle richtingen.
Aan de andere kant gaat het via een met staalkabels gezekerd en goed gemarkeerd pad omlaag door het adembenemend mooie Klafferkessel (2.311 m) met haar talloze bergmeertjes. Via de Klafferscharte en het Lämmkar bereiken we de Preintaler-Hütte (1.657 m).

Dag 5 Preintalerhütte – Neualmscharte – Hans-Wödl Hütte – Seewigtalstüberl – Schladming – totaal: 10,2 km

Deze laatste dag wordt niet zomaar even snel “afgeraffeld”. Er wacht een prachtige dag! Vanaf de Preintaler lopen we via de Robert-Höfer-Steig naar de Neualmscharte (2.347 m). Na hier volop genoten te hebben van het fantastische uitzicht dalen we af via 2 grote bergmeren naar de Hans-Wödl Hütte (1.528 m), een prima plek bij de Hüttensee om nog even na te genieten van een mooie week. Daarna dalen we verder af in het Seewigtal. Met een taxi worden we teruggebracht naar ons uitgangspunt in Schladming.

Let op: De vermelde looptijden zijn exclusief pauzes en het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (zowel conditioneel als technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

 

Details van deze reis

Bestemming

Schladminger Tauern

Thema

Huttentocht

Reisduur

5 dagen

Beoordeling van accommodatie

Transport ter plekke

Extra's

  • 4x overnachtingen in meerpersoonskamers/lager met halfpension
  • 1x taxirit
  • Begeleiding door een Tirol Outdoor Experience bergwandelgids
  • GreenSeat CO2-compensatie

Op de kaart

Deel deze reis

Aanbieding

Deze reis boek je al vanaf

€ 1024

p.p.

Offerte

Per persoon

Boek nu!

Reisorganisatie  • Dé bergsportspecialist naar de Alpenlanden
  • Gecertificeerde en gediplomeerde bergwandel- en berggidsen
  • Huttentochten en wandelreizen voor groeps- en individuelen reizen

Onze partners