zomer

City & Outdoor in Graz

Graz is de op één na grootste stad van Oostenrijk en de hoofdstad van Stiermarken. Met acht universiteiten en ongeveer 60.000 studenten heeft de stad een jonge en dynamische uitstraling. De rivier de Mur verdeelt de stad in oost en west. De oostelijke oever van de rivier is de thuisbasis van de Altstadt, die tot UNESCO-werelderfgoed behoort, terwijl het Lend district geweldige straatkunst en unieke kunstgalerieën biedt. Ook in de omliggende regio valt een hoop te ontdekken. Vandaag delen wij een aantal onmisbare tips die jou bezoek aan de regio Stiermarken compleet maken! 

Graz:

Maak een wandeling naar de Uhrturm
Boven op de Schlossberg staat de Uhrturm am Schlossberg, ofwel de klokkentoren die zo kenmerkend is voor de stad. Aan alle vier zijden van de toren is een reusachtige klok bevestigd met een doorsnede van meer dan vier meter. De klokkentoren in Graz is niet alleen vanwege zijn bouwstijl, ligging bovenop een heuvel en het prachtige omliggende park een bezichtiging waard. Wie goed naar het uurwerk kijkt, ziet namelijk al snel dat er iets bijzonders aan de hand is. De wijzer voor de uren is bij deze klok namelijk langer en groter dan de wijzer voor de minuten! Vanaf de top van de Schlossberg geniet je van een prachtig uitzicht over de oude stad met zijn barokke architectuur, schilderachtige binnenplaatsen en kronkelende straatjes die volzitten met winkels en restaurants.
Beeld: Graz Tourismus - Harry Schiffer
Maak kennis met ‘the friendly alien’
De stad is een architecturale mix van Italiaanse renaissance en barok, maar je vindt er tevens klassieke Oostenrijkse gevels en moderne bezienswaardigheden zoals het futuristische Kunsthaus. Het Kunsthaus ook wel ‘friendly alien’ genoemd, werd in 2003 gebouwd door de Britse architecten Colin Fournier and Peter Cook. Het innovatieve gebouw heeft iets weg van een walvis met stekels. In het gebouw vind je verschillende ruimtes met exposities van moderne en hedendaagse kunst.
Beeld: Graz Tourismus - Harry Schiffer
Bewonder Schloss Eggenberg
De familie Eggenberg oefende eeuwenlang invloed uit op de politieke, economische en artistieke ontwikkeling van Stiermarken. Het paleis werd in de 17e eeuw in opdracht van de adellijke familie Eggenberg gebouwd. Je kan hier 24 pronkkamers uit de 17e eeuw bewonderen met als hoogtepunt de grote planetenzaal met meer dan 500 plafondschilderingen die symbool staan voor het universum. Tegenwoordig zijn in Schloss Eggenberg een aantal musea ondergebracht, waaronder de Alte Galerie, het Archeologische Museum en het Münzkabinett.

Stiermarken: 

Proef de smaak van Stiermarken
Als je vanuit Graz naar het zuiden trekt, kom je terecht in een paradijs voor een wijnliefhebbers. Zuid-Stiermarken is een prachtige regio met groene glooiende heuvels, wijngaarden, pittoreske dorpjes en wijntavernes. Ook staat dit gebied bekend om de pompoenpitolie, waar veel typische streekgerechten mee gemaakt worden. In west-Stiermarken domineert de Schilcher, een rosé wijn. Naast de Schilcher worden hier ook een aantal rode wijnen en mousserende wijnen geproduceerd. De basis voor de wijnen is de unieke druivensoort, de Wildbacher-druif.

Actief in Stiermarken
Denk je aan Oostenrijk, dan denk je aan… bergen! Goed nieuws: in de deelstaat Stiermarken zijn die uiteraard ook te vinden! Doorkruis het imposante landschap over de mooiste wandelpaden en vergaap je aan de hoge, met sneeuw bedekte bergtoppen, groene dalen en kabbelende rivieren tijdens een wandeltocht. Ontdek je nieuwe plekken graag op de fiets of met een mountainbike? Je vindt hier kilometerslange fietspaden die je langs alle hoogtepunten van de deelstaat brengen. Stiermarken leent zich bovendien bij uitstek voor allerlei vormen van wintersport: langlaufen, skiën, sneeuwschoenwandelingen, een hondensledetocht maken of een verblijf in een iglo.
Beeld: Steiermark Tourismus / Harry Schiffer
Even ontspannen
Kan je wel wat rust gebruiken nadat je het bruisende Graz hebt ontdekt? Het Thermenland, zuidoostelijk van Graz, is dé plek om te relaxen. Hier vind je vele warmwaterbronnen, die in combinatie met een relaxte massage, bijpassende hapjes en drankjes garant staan voor vele uren genot. Naast relaxen ook je ogen uitkijken? Dat kan bij Rodger Bad Blumau waar de spa ontworpen is door niemand minder dan de beroemde architect Hundertwasser. Een bijzondere belevenis! Daarnaast is er ook een spa die geschikt is voor het hele gezin.

Beeld: Glenda Kregel, Graz Tourismus – Harry Schiffer, Steiermark Tourismus – Harry Schiffer


Deel dit bericht

Onze partners